BAŞLANGIÇ SEVİYESİNDE FİLM MÜZİĞİ PRODÜKSİYONU VE MİDİ ORKESTRASYONU

EĞİTMEN: AVİ MEDİNA

Dersin amaç ve içeriği: Günümüzde büyük bir hızla gelişmekte ve değişmekte olan sinema, televizyon ve reklam sektörlerinin en az onlar kadar hızla değişmekte olan müziklerini anlayabilmek için sektörün 100 yıllık tarihine ve uygulanan değişik modellere (Hollywood, Avrupa, Asya) hakim olmak büyük önem taşıyor. Bu ders bu sanatın estetik ve teknik yönleri üzerine yoğunlaşırken bir yandan da her bestecinin bir projeye müzik yaparken süreç içerisinde yaşadığı zorlukları ve yapmakta olduğu tercihleri ele alır. Prodüksyon ve besteleme aşamasındaki bir çok tekniği kullanarak yapılacak olan projelerde öğrenciler geçmişteki ve günümüz film bestecilerinin tarzlarını inceleyerek kendi tarzlarını yaratırken bir yandan da yönetmen ile yakın ilişki içerisinde bulunarak önlerinde görsel anlatıma en uygun şekilde destek veren müziği nasıl yapabilecekleri hakkında deneyime sahip olacaklar.

Kazanımlar: Bu dersin sonunda katılımcılar;
• Avrupa ve Hollywood sinemasının film müziğine olan yaklaşımlarını tarihsel açıdan görüp proje bütçesine ve tipine göre doğru şekilde nasıl prodüksyon yapılacağını görecekler.
• Çok çeşitli dramatik içeriğe videolara müzik yapma şansı bularak görüntüye müzik besteleme konusunda teknik detayları ve zorluklarla başa çıkmayı öğrenecekler.
• Orkestrasyon ve enstrümantasyon hakkında bilgi sahibi olacak ve bu bilgileri bilgisayarda, kullandıkları DAW (Digital Audio Workstation) içinde en etkin şekilde kullanmayı öğrenecekler.
• MIDI projlerinde kullanılan sample kütüphaneleri ve bu kütüphaneleri Kontakt içinde kullanmak için gereken püf noktaları hakkında bilgilenecek,
• Yönetmen veya proje sahipleriyle anlaşabilmek için gerekli olan terimleri öğrenecek, bu sektörde verimli çalışabilmek için gerekli olan bilgileri edinecekler.
• Filmlerin, dizilerin ve görsel medya eserlerinin dramatik yapısını analiz ederek projeye uygun bir müzik tasarımı yapma yöntemlerini öğrenecekler.
• Film müziğinin yaklaşık 100 yıllık tarihinde müziğin görüntüyle olan ilişkisi ve yeri konusunda yapılmış akademik tartışmaları görüp değişik bakış açılarına sahip olacaklar.